Biisihistoriat

Hei hei Suomalainen

Hei hei Suomalainen on minun ensimmäinen sävellys joka ylsi levylle suomessa. Erkki Junkkarinen julkaisi sen vuonna 1996 ilmestyneellä levyllä: "Tunteiden tiellä" joka jäi Erkin viimeiseksi pitkäsoittolevyksi.

 

Sanat tähän humppaan on tehnyt Helka Hynninen joka ehkä tunnetaan parhaiten "Tyttären valssi" kappaleesta

 

Sävellys on yhteistyössä Harri Mattilan kanssa joka oli orkesterini basisti monen monta vuotta.

 

Ja tämähän on mitä mainioin suomi100v laulu, eli hyvin sopiva nostaa esille juuri nyt

 

Salaisuudet sattuu

Göteborgissa eli ja toimi aikanaan Asko Kuusinen joka alkoi tuottamaan levyjä artisteille. Näin hän myös löysi suomesta tämän lahjakkaan nuorukaisen jolle sitten haettiin kappaleita ja sain kysymyksen jos minulta sattuisi löytymään hänelle jotain sopivaa ja löytyihän minulta.

 

Tähän kappaleeseen piti sitten tehdä vähän samanlainen tunnelma sovitukseen kuin silloisessa huippukappaleessa "Öppna din dörr" ja sen tehtävän sai sitten Kai Tapani ja mielestäni hän onnistui tehtävässään hyvin

 

Samalla kun tämä sitten tehtiin kolmen kappaleen sinkulle niin tästä tehtiin myös ruotsalainen versio josta tuli "Hemlighetens smärta" ja jonka piti tietenkin olla "Hemligheter smärtar" mutta jossain vaiheessa joku kirjoitti johonkin väärin ja nimi jäi sitten tuollaiseksi.

 

Sittemmin Ritalta piti tulla julki myös pitkälevy mutta se jäi vain projektiksi

 

Varjot auringon

Suomessa toimiva lauluduo Timo ja Seppo kyselivät jos meidän laatikosta sattuisi löytymään jotain sopivaa nopeampaa kappaletta heille

.

Ja laatikostahamme löytyi tälläinen ”eurohumppa” tyylinen kappale josta pojat sitten innostuivat ja sinkku julkaistiin suomessa 2010

Sovituksen teki Pauli Lahtinen ja äänitys tehtiin Jurvan Musiikkipajalla

 

Elä huijo

Siskoni mies Jarkko VIljanen ("kakkapaperii") tuli luokseni ja meillä oli edessä äänityssessio täällä mun kellarissa. Äänitettiinkin sitten yksi kappale mutta sitten Jarkko kysyi että miten mä yleensä teen kappaleita ja että hänellä kun olisi mukana vielä yksi teksti mutta siinä ei ole vielä säveltä.

 

No kerroin että välillä teen niin ja välillä noin mutta useimmiten otan tekstin eteeni ja alan soittamaan ja siitä sitten suoraan lauleskelen sitä tekstiä ja useimmiten sitä löytää aika äkkiäkin melodian ja sanoin että kokeillaanko? Hän nauroi ja sanoi että ei sitä nyt noin vaan voi tehdä..

 

Sanoin että ota se teksti kätees ja ala laulaa niin mä soitan ja seurataan näin ollen toisia ja katotaan mitä syntyy. 10 minuutin päästä meillä oli laulu valmiina ja laitoimme sen heti purkkiin ja lähetettiin musalistalle.

 

Eli se kappale jota alunperin vartavasten oltiin tekemässä musalistalle saikin siirtyä.

 

Myöhemmin sitten lapin poromies Eero Magga oli ollut yhteydessä Jarkkoon ja hän halusi levyttää tämän hyttyslaulun ja se on mukana hänen pitkäsoitolla: "Pohjoisesta tuulee" ja johon Jari Kujala teki sopivan sovituksen.

Tää tyttö lähtee lipettiin

Ruotsinsuomalainen media järjesti muutamana vuotena sanoituskilpailun jossa tekemiini melodioihin haettiin tekstejä.ja vuonna 2003 oli voittajana Anne Puranen. Kilpailun järjesti: Sisuradio, kaikki lähiradiot sekä Viikkoviesti.

 

Jo etukäteen tiesimme ja olimme sopineet että Tarja Ylitalo tulee kappaleen sitten purkittamaan ja kaikkein hauskinta tässä biisissä on että se äänitettiin Boråsissa keikkapaikan takahuoneessa jonne olin ottanut mukaan studioni ja näin ollen löimme kaksi kärpästä samalla iskulla. Me oltiin yhessä keikalla siellä ja näinollen ei tarvinnut erikseen sitten lähteä studiolle.

 

Olin silloin vielä vähän vihreä tuon äänityspöytäni kanssa kun olin sen juuri hankkinut mutta ihan hyvä siitä tuli kuitenkin.

Rakkaani

Simo sai kerran kutsun Göteborgin yliopistolle esittämään runojansa ja tilaisuuden jälkeen eräs oppilas (Satu Kettunen) oli esittänyt hänelle runoaan jota oli väsännyt. Simo sitten ehdotti että tästähän voisi hyvinkin syntyä laulu jos sitä vähän muutetaan enemmän laulumuotoon.

 

Runosta tuli laulunsanat ja sain sen sävellettäväksi ja sainkin mielestäni onnistuneen sävelen siihen. Yritimme tällä musalistallekin mutta ensimmäisen laulajan yritys tylättiin ja piti tehdä uusi versio. Sitten lopulta toinen laulaja lauloi sen ja vihdoin pääsimme musalistalle asti. Menestys ei ollut huimaava koska sijoitus oli vain viides.

 

Lopulta sitten T.T. Purontaka sai kuulla kappaleen ja innostui sen verran paljon että hän levytti sen ja tämä onkin minun sävellyksistäni ensimmäinen jonka T.T. teki ja se kuuluu tällä hetkellä hänen suosituimpiin kappaleisiinsa ja kuuntelujakin on yli 200000 youtuubissa

Läpi kyynelten

Tässä vähän uudempaa tuotantoa.

 

Sain puhelun Tapsalta jossa hän kertoi että nyt olisi duoettokappale hakusessa. Kaivoin pöytälaatikkoa ja löytyihän sielä yksi duotto joka ehkä voisi sopia joten lähetin sen hänelle kuunteluun.

 

Tapsa oli nimittäin ollut samaan aikaan keikalla Kanarialla Tarjan kanssa ja siellä oli syntynyt idea yhteisestä duoettokappaleesta ja molemmat sitten tykkäsivät tästä ja päätti että tästä tehdään.

 

Kappale oli 32 viikkoa Tätä suomi tanssii listoilla ja oli muutaman viikon jopa kolmosena. Myös radio top 20 listoilla tämä pörräsi 4 viikkoa

 

 

Katso silmiin

Muistan hyvin kun olin suomessa kuukauden keikalla kun puhelin soi ja luurin toisessa päässä oli artistimanageri Hannele Laurila.. Hän oli innoissaan muutamasta tekemästäni kappaleesta joita oli kuunnellut. Hannele kertoi että hänen talliinsa oli tullut nuori artistilupaus jolle nyt tehdään esikoispitkäsoittoa ja minun kappaleeni sopisi tyyliltään ja rakenteiltaan kuin nakutettu.

 

Tietenkin innostuin ja kirjotin pikkulapulle notiisin mitkä ne kappaleet olivat koska olin itse juuri keikalle lähdössä Järvenpään kasinolle, enkä siinä tohinassa olisi niitä sitten enää muistanut mitä ne olivat

 

Myöhemmin sovittiin sitten paremmin mitkä kappaleet olivat aktuelleja ja mitä niille pitäisi tehdä ja tämän kappaleen kohdalla sovimme että Turkka Mali tulee hieman "hiomaan" sanoja.

 

Koko levyn toteutukseen käytettiin aika paljon rahaa ja esim tähänkin kappaleeseen otettiin oikea jousikvartetti soittamaan ja sellainen ei ole halpaa.

 

Hauskinta tässä kappaleessa oli kuitenkin sen synty. Olin nimitäin kerran saunassa ja heitin juuri löylyä kun tämä melodia lensi päähän ja siinä ei auttanut muu kuin pyyhe heittää ympärille ja startata äkkiä studio ja tehdä pikaäänitys melodiasta ennenkuin se unohtuu, ja sitten takasin saunaan :-D

 

Ensin olet sinä

Tämä laulu on ensimmäinen jonka tein suomalaisen sanoittajan Reijo Päkkilan kanssa. Levy julkaistiin ensiksi tuplasinkun kakkoskappaleena ja sittemmin se julkaistiin myös Raimo Laamasen pitkäsoitolla "Anna aikaa rakkaudelle" joka on hänen 25v juhlalevynsä.

 

Sovituksen takana seisoo suomen ahkera sovittaja Jari Holm joka (kuten aina) on tehnyt tähän hyvin miellyttävän sovituksen.

 

Raimon kanssa olen ollut keikallakin täällä länsi-ruotsissa ja löysimme helposti yhteiset sävelet.

Tel: + (0)70 666 10 22

Copyright @ J H Music 2017 - All Rights Reserved