Biisihistoriat

Hei hei Suomalainen

Hei hei Suomalainen on minun ensimmäinen sävellys joka ylsi levylle suomessa. Erkki Junkkarinen julkaisi sen vuonna 1996 ilmestyneellä levyllä: "Tunteiden tiellä" joka jäi Erkin viimeiseksi pitkäsoittolevyksi.

 

Sanat tähän humppaan on tehnyt Helka Hynninen joka ehkä tunnetaan parhaiten "Tyttären valssi" kappaleesta

 

Sävellys on yhteistyössä Harri Mattilan kanssa joka oli orkesterini basisti monen monta vuotta.

 

Ja tämähän on mitä mainioin suomi100v laulu, eli hyvin sopiva nostaa esille juuri nyt

 

Salaisuudet sattuu

Göteborgissa eli ja toimi aikanaan Asko Kuusinen joka alkoi tuottamaan levyjä artisteille. Näin hän myös löysi suomesta tämän lahjakkaan nuorukaisen jolle sitten haettiin kappaleita ja sain kysymyksen jos minulta sattuisi löytymään hänelle jotain sopivaa ja löytyihän minulta.

 

Tähän kappaleeseen piti sitten tehdä vähän samanlainen tunnelma sovitukseen kuin silloisessa huippukappaleessa "Öppna din dörr" ja sen tehtävän sai sitten Kai Tapani ja mielestäni hän onnistui tehtävässään hyvin

 

Samalla kun tämä sitten tehtiin kolmen kappaleen sinkulle niin tästä tehtiin myös ruotsalainen versio josta tuli "Hemlighetens smärta" ja jonka piti tietenkin olla "Hemligheter smärtar" mutta jossain vaiheessa joku kirjoitti johonkin väärin ja nimi jäi sitten tuollaiseksi.

 

Sittemmin Ritalta piti tulla julki myös pitkälevy mutta se jäi vain projektiksi

 

Varjot auringon

Suomessa toimiva lauluduo Timo ja Seppo kyselivät jos meidän laatikosta sattuisi löytymään jotain sopivaa nopeampaa kappaletta heille

.

Ja laatikostahamme löytyi tälläinen ”eurohumppa” tyylinen kappale josta pojat sitten innostuivat ja sinkku julkaistiin suomessa 2010

Sovituksen teki Pauli Lahtinen ja äänitys tehtiin Jurvan Musiikkipajalla

 

Elä huijo

Siskoni mies Jarkko VIljanen ("kakkapaperii") tuli luokseni ja meillä oli edessä äänityssessio täällä mun kellarissa. Äänitettiinkin sitten yksi kappale mutta sitten Jarkko kysyi että miten mä yleensä teen kappaleita ja että hänellä kun olisi mukana vielä yksi teksti mutta siinä ei ole vielä säveltä.

 

No kerroin että välillä teen niin ja välillä noin mutta useimmiten otan tekstin eteeni ja alan soittamaan ja siitä sitten suoraan lauleskelen sitä tekstiä ja useimmiten sitä löytää aika äkkiäkin melodian ja sanoin että kokeillaanko? Hän nauroi ja sanoi että ei sitä nyt noin vaan voi tehdä..

 

Sanoin että ota se teksti kätees ja ala laulaa niin mä soitan ja seurataan näin ollen toisia ja katotaan mitä syntyy. 10 minuutin päästä meillä oli laulu valmiina ja laitoimme sen heti purkkiin ja lähetettiin musalistalle.

 

Eli se kappale jota alunperin vartavasten oltiin tekemässä musalistalle saikin siirtyä.

 

Myöhemmin sitten lapin poromies Eero Magga oli ollut yhteydessä Jarkkoon ja hän halusi levyttää tämän hyttyslaulun ja se on mukana hänen pitkäsoitolla: "Pohjoisesta tuulee" ja johon Jari Kujala teki sopivan sovituksen.

Tää tyttö lähtee lipettiin

Ruotsinsuomalainen media järjesti muutamana vuotena sanoituskilpailun jossa tekemiini melodioihin haettiin tekstejä.ja vuonna 2003 oli voittajana Anne Puranen. Kilpailun järjesti: Sisuradio, kaikki lähiradiot sekä Viikkoviesti.

 

Jo etukäteen tiesimme ja olimme sopineet että Tarja Ylitalo tulee kappaleen sitten purkittamaan ja kaikkein hauskinta tässä biisissä on että se äänitettiin Boråsissa keikkapaikan takahuoneessa jonne olin ottanut mukaan studioni ja näin ollen löimme kaksi kärpästä samalla iskulla. Me oltiin yhessä keikalla siellä ja näinollen ei tarvinnut erikseen sitten lähteä studiolle.

 

Olin silloin vielä vähän vihreä tuon äänityspöytäni kanssa kun olin sen juuri hankkinut mutta ihan hyvä siitä tuli kuitenkin.

Pikkupaholainen

Iso D:n 60v juhlavuotena 2002 myös me ruotsinsuomalaiset saimme osamme hänen juhlistamisesta kun Danny elokuussa julkaisi singlen "Pikkupaholainen" täällä ruotsissa.

 

Tämä oli vuoden 2002 ruosumedioiden sanoituskilpailun voittajakappale jonka sanoitti Kaarina Pitkänen.

 

Danny mainitsee tästä myös sivuillaan ja löytyypä siitä kuvakin hänen kuvasivullaan

 

Monet muistavat tämän varmaan silloisena hokemana radiosta jo ennen kuin siihen löydettiin teksti. Alunperinhän se oli rytmiltään hieman erilainen ja käytti työnimenä "Raijapappa" ja se on ehdottomasti tuotokkain ja suosituin melodiani joka on soinut ilman sanoja..

Rytmin kuuma kutsu

Tämä kappale syntyikin epatavallisesti niin että päähän vain tuli melodiapätkä ja se pui ja muhi päässäni muutaman päivän ennenkuin päätin että otanpa tuon keyboardini ja äänitän sen melodian että se ei unohdu ja että saan sen pois päästäni. Siinä kävi kuitenkin niin että äänitin sen itse keyboardiin enkä tietokoneelle eli jotenkin sen vaan sitten unohtui.

 

No sitten kerran kävin läpi mitä mun soittimesta löytyy niin löysin tämän demopätkän ja tykkäsin vieläkin siitä todella paljon joten tein siitä "kunnon" demon eli soitin sen kokonaan tietokoneelle.

 

Työnimeksi annoin yksinkertaisesti "Cha Cha" koska sellainenhan se oli rytmiltään. No sittemmin yhtäkkiä Anja Tervahauta tekikin siihen tekstin mutta nimeksi jäi tämä työnimi "Cha Cha"

 

Suomessa sitten Merja Juutinen oli kuullut tämän ja kysyi että saako hän sen levyttää ja tietenkin hän sai ja vasta nyt muutettiin kappaleelle vähän kaupallisempi nimi eli siitä tuli Rytmin kuuma kutsu.

 

Tämän sinkun tuotannosta vastaa Kime Klemettinen joka tunnetaan mm Jari Sillanpään "Men in Black" orkesterista ja hänhän kuuluu sinne parhaimmistoon.

Rakkaani

Simo sai kerran kutsun Göteborgin yliopistolle esittämään runojansa ja tilaisuuden jälkeen eräs oppilas (Satu Kettunen) oli esittänyt hänelle runoaan jota oli väsännyt. Simo sitten ehdotti että tästähän voisi hyvinkin syntyä laulu jos sitä vähän muutetaan enemmän laulumuotoon.

 

Runosta tuli laulunsanat ja sain sen sävellettäväksi ja sainkin mielestäni onnistuneen sävelen siihen. Yritimme tällä musalistallekin mutta ensimmäisen laulajan yritys tylättiin ja piti tehdä uusi versio. Sitten lopulta toinen laulaja lauloi sen ja vihdoin pääsimme musalistalle asti. Menestys ei ollut huimaava koska sijoitus oli vain viides.

 

Lopulta sitten T.T. Purontaka sai kuulla kappaleen ja innostui sen verran paljon että hän levytti sen ja tämä onkin minun sävellyksistäni ensimmäinen jonka T.T. teki ja se kuuluu tällä hetkellä hänen suosituimpiin kappaleisiinsa ja kuuntelujakin on yli 200000 youtuubissa

Läpi kyynelten

Tässä vähän uudempaa tuotantoa.

 

Sain puhelun Tapsalta jossa hän kertoi että nyt olisi duoettokappale hakusessa. Kaivoin pöytälaatikkoa ja löytyihän sielä yksi duotto joka ehkä voisi sopia joten lähetin sen hänelle kuunteluun.

 

Tapsa oli nimittäin ollut samaan aikaan keikalla Kanarialla Tarjan kanssa ja siellä oli syntynyt idea yhteisestä duoettokappaleesta ja molemmat sitten tykkäsivät tästä ja päätti että tästä tehdään.

 

Kappale oli 32 viikkoa Tätä suomi tanssii listoilla ja oli muutaman viikon jopa kolmosena. Myös radio top 20 listoilla tämä pörräsi 4 viikkoa

 

 

Katso silmiin

Muistan hyvin kun olin suomessa kuukauden keikalla kun puhelin soi ja luurin toisessa päässä oli artistimanageri Hannele Laurila.. Hän oli innoissaan muutamasta tekemästäni kappaleesta joita oli kuunnellut. Hannele kertoi että hänen talliinsa oli tullut nuori artistilupaus jolle nyt tehdään esikoispitkäsoittoa ja minun kappaleeni sopisi tyyliltään ja rakenteiltaan kuin nakutettu.

 

Tietenkin innostuin ja kirjotin pikkulapulle notiisin mitkä ne kappaleet olivat koska olin itse juuri keikalle lähdössä Järvenpään kasinolle, enkä siinä tohinassa olisi niitä sitten enää muistanut mitä ne olivat

 

Myöhemmin sovittiin sitten paremmin mitkä kappaleet olivat aktuelleja ja mitä niille pitäisi tehdä ja tämän kappaleen kohdalla sovimme että Turkka Mali tulee hieman "hiomaan" sanoja.

 

Koko levyn toteutukseen käytettiin aika paljon rahaa ja esim tähänkin kappaleeseen otettiin oikea jousikvartetti soittamaan ja sellainen ei ole halpaa.

 

Hauskinta tässä kappaleessa oli kuitenkin sen synty. Olin nimitäin kerran saunassa ja heitin juuri löylyä kun tämä melodia lensi päähän ja siinä ei auttanut muu kuin pyyhe heittää ympärille ja startata äkkiä studio ja tehdä pikaäänitys melodiasta ennenkuin se unohtuu, ja sitten takasin saunaan :-D

 

Ensin olet sinä

Tämä laulu on ensimmäinen jonka tein suomalaisen sanoittajan Reijo Päkkilan kanssa. Levy julkaistiin ensiksi tuplasinkun kakkoskappaleena ja sittemmin se julkaistiin myös Raimo Laamasen pitkäsoitolla "Anna aikaa rakkaudelle" joka on hänen 25v juhlalevynsä.

 

Sovituksen takana seisoo suomen ahkera sovittaja Jari Holm joka (kuten aina) on tehnyt tähän hyvin miellyttävän sovituksen.

 

Raimon kanssa olen ollut keikallakin täällä länsi-ruotsissa ja löysimme helposti yhteiset sävelet.

Kotikoivu

Annika Rantala voitti 2011 iskelmäkaraokelaulukilpailun jossa palkintona oli singlen teko ja Annika oli löytänyt tämän kotisivuni linkin toiselta sivulta ja silloinhan minulla oli paljon kappaleistani täällä kotisivullani, myös levyttämättömiä.

 

No hän sitten kuitenkin ihastui eniten Kotikoivu kappaleeseen ja sitähän ei kukaan vielä ollut silloin levyttänyt joten hän sai kappaleen.

 

Ja täytyy sanoa että häenllä on vakuuttavan hyvä lauluääni ja olen ihmetellyt miksi tästä naisesta ei ole sen enempää kuultu? Todella hyvä ääni

Vaeltaja

Mila eli Mia Laurila on laulaja johon tutustuin facebookin kautta. Meillä oli paljon yhteisiä tuttuja ja törmäilimme toisiimme eri projektien lomissa..

 

2017 hän sitten julkaisi levyn joka oli 4 kappaleen single joista kaksi minun tekemää laulua. Tämä niistä toinen eli tälläinen sambamainen ralli.

 

Kappale itsestään oli alkujaan ihan puhdas instrumentaalikappale joka taisi joskus olla mun vanhoilla sivuilla kappaleiden joukossa johon hain sanoja. No loppujen lopuksi Anja Tervahauta teki tälläiset sanat ja Mila sitten teetätti siihen mahtavat taustat ja siitä tuli upea.

 

Haasteena tässä kappaleessa on se että koska tämä oli instrumentaalikappale alunperin niin en ajatellut sen enempää sen laulattavuutta joten kun siihen tuli teksti niin siinä saikin olla tarkkana että ehti sanat laulamaan, eli se tuo haasteita laulajalle mutta Mila onnistui loistavasti.

 

Valitettavasti tämä ei mennyt sitten sen isommin jakeluun joten nämä ei koskaan saanut mahdollisuutta listoilla joissa luulen että tämä olisi kyllä pärjännyt.

 

Sovitus on Sani Hillon ja äänitys on tehty Auran äänipajalla

Etsin

Etsin on sävellyksistäni eniten levytetyin kappale, toisinsanoen tästä kappaleesta on todella monta versiota eri artistien levyttämänä.

 

Mutta parhaiten kai sen nosti aikanaan esiin Rainer Bollström jonka ohjelmistossa tällä kappaleella on vieläkin vankka sija.

 

Olin aikoinaan Raikun kanssa keikalla häntä säestämässä juuri niihin aikoihin kun hän tämän kappaleen oli päättänyt levyttää ja hän kertoikin miten upea hän tykkäsi kappaleen olevan ja kehui myös Kai Tapanin sovitusta jota itse en vielä tässä vaiheessa itse ollut kuullut.

 

Kappale löytyy Rainer Bollströmin 20v juhlalevyltä "Paras mies" ja soi vielä tänä päivänäkin radioissa melko useasti.

 

Tämän kappaleen tiimoilta tulee kyllä sitten enemmänkin infoa koska kuten jo mainitsin niin tämä on levytetty useaan otteeseen ja tulen kirjoittamaan tästä kappaleesta vielä useasti.

 

Sen verran kuitenkin että tämä on mielestäni Rikhard Palmilta aivan huipputeksti ja tämä kappale tulee elämään vielä kauan kauan.

Tel: + (0)70 666 10 22

Copyright @ J H Music 2017 - All Rights Reserved